1 Aralık 2021 Çarşamba

ARCANE | League of Legends - Dizi İncelemesi - Aynen Böyle Devam!

 



Bayıldım. Tek kelimeyle müthişti. Keşke 10 sezon olsa dediğim bir iş. Ağzınızda öyle güzel bir tat bırakıyor ki iki gündür sürekli aklımda bu dizi var.

Öncelikle selamlarrrr herkese. League of Legends oyununun evrenini konu alan müthiş bir animasyon diziyle karşınızdayızzzz. Hayatımda hiç LoL oynamadım. Oyun dünyasıyla alakam hiç yok. O yüzden bu diziyi izlemek için öyle bir gerekliliğiniz olmadığını baştan belirtmek isterim. 

Diziyle alakalı minik bir konu özeti yapmak isterim sonrasında detaylı incelemeye geçebiliriz. Oyun evrenini hiiiç bilmediğim için ben diziden edindiğim bilgilerle anlatmaya başlıyorum. Alt ve Üst dünya ayrımı çok keskin olan klasik bir fantastik-distopya evreni düşünebilirsiniz. 



Alt dünyanın bir başkaldırısı sonucu olan savaşta Vi ve Powder anne babasını kaybedince Vander isimli bir babayiğit onlara sahip çıkıp bakıyor. Vi dik başlı, inatçı, güçlü bir karakter. Powder ise biraz daha hayalperest birisi. Gel zaman git zaman bir şekilde bu kardeşler ayrı düşüyorlar. Powder'ın yaptığı çok ciddi bir hata sonucu sevdikleri insanları kaybediyorlar ve HALİYYYYLE Vi çok sinirleniyor. İkili bir şekilde ayrı düşüyor ve ikisi de birbirinin hasretiyle seneleri geçiriyorlar :) 

Tabi bu sırada bilim ve büyüyü birleştirmeye çalışan bilim insanlarının olduğunu ve üst dünyayı daha da geliştirdiklerini görüyoruz. Çok karakterli bu animasyonu çok seveceğinize o kadar eminim ki. Sevmeme ihtimali olan birisi yok o kadar net söylüyorum. Lütfen hemen izleyinnnn.Ve izlemiş bulunan sevgili sizleri spoilerlı bölüm için aşağıya alalım. 



Arkadaşlar Powder'ı yani Jinx'i seven var mı? Seven neden sevdiğini söyleyebilir mi lütfen? Çünkü ben gerçekten sevilecek bir tarafını göremiyorum. Baba dediğin kardeş dediğin kişiler senin salaklığın yüzünden ölsün sonra gel ağla ve ablana kız??? Küçükken bir nebze daha tatlıydı ama Jinx hali çok rahatsız ediciydi :( Silco'nun elinde o hale gelmesine şaşırmamak da lazım tamam. İzlerken Silco'nun kızı gibi değil de başka türlü mü yapacaklar diye bir düşünüp korktum neyse ki öyle olmadı ooohhh. 

Kafasının sürekli gidip gelme olayını sevdim. Tam eskisi gibi olacak derken olamadı bir türlü. Ve belli ki Powder artık öldü. Sadece Jinx izleyeceğiz. Hayallerinde ve evinde neden sürekli Mylo'yu görüyordu? Sürekli ona kendisini yetersiz hissettiren o olduğu için mi? Bilen beni aydınlatsın please. 



    Silco'yu sevenler görüyorum. Arkadaşlar neden? Sevilecek nasıl iyi bir yanı var? Ayrıca Jinx'i gerçekten satmayacağına inandınız mı? Ben inanmadım pek. Ölmeden önce çok ciddi gibiydi gerçi :( Uyuşturucu ticareti yapan kendi çöplüğünde öten bir horoz diyebiliriz. Sevilecek yanı sıfır. Üzgünüm Silco severler :) Ayrıca Jayce ile yapılan anlaşmanın kabul edilmesi de gerçek dünyanın bir illüzyonu gibiydi diyebiliriz. 




Aksiyon sahneleri o kadar güzeldi kiii. Gerçekten herkesi tek tek tebrik etmek istiyorum. Benim bir işi bu kadar çok sevdiğim çok nadirdir The Queen's Gambit gibi :) 



Vi'nin kardeşine olan inancı çok tatlı ve gerçekçiydi. Kendisini açıklama fırsatı bulmasını sevdim. Ekko'nun dönüştüğü kişiyi ve Heimerdinger ile olan buluşmasını da çok sevdim. Kedi çok tatlıydı. Her ne kadar geri kafalı gibi dursa da bir yerde tecrübe konuşuyordu. İnsanlığa hazır olmadıkları bir gelişimin sunulması kitleleri kaosa sürükleyebilir.




Bahsetmeye değer son şey ise bu kadının sesiydi. Sonuna kadar görmek istediğim bir karakterdi Grayson. Bu nasıl bir sestir gerçekten??? Hayran bırakan tanıdık bir ses. Seslendiren kişiyse Shohreh Aghdashloo. 






Dizinin en güzel ayrıntısı introsudur arkadaşlar. Çok net. Imagines Dragons farkıyla :) 





10 Ekim 2021 Pazar

AŞK 101 - 2. SEZON İNCELEME - GERÇEKTEN GEREK VAR MIYDI?

 


İlk sezonu çok sevdik çok eğlendik. Pandeminin tam patladığı sırada bize çok iyi geldi. 2. Sezonu hevesle beklediğimizi kimsede inkar etmesin. Ama gerçekten gerek var mıydı? Güzel bir hikayeyle aklımızda kalsaydı da böyle saçma bir şey izlemeseydik diye düşünen birçok kişi olduğuna eminim. 

Aklıma ilk gelen detay; Osman'ın gay olduğunu inkar etmek için diziye sokulan Elif karakteriydi. Zaten Yargı'yı izlerken İnci'ye sinir olduk derken pat Elif diye karşımıza çıktı kız. 

Genel olarak bu sezonu bir özet geçelim önce. İlk sezon sonunda bizim yuvarlak masa şövalyeleri müdüre resti(!) çektikten sonra okuldan atılıyorlar (Bal böceği Işık hariç). Necdet' de kuduruk bir müdür olduğu için bunları okula davet edip "Okula geleceksiniz kedi gibi ne istersem yapacaksınız yoksa Işık'ı kovarım" diyor. Işık'ı çok seven muhteşem dörtlü bunu kabul edip Necdet'e köle oluyorlar. Her gün sabah kahvesi, ayakkabıların boyanması, odasının tozunun alınması derken mis gibi sömürülüyorlar. Burcu Hoca da durumu öğrenince Işık'a haber veriyor. Işık' da b*k Necdet'e sinirinden bir kova kırmızı boyayı Milli Eğitim Bakanı'nın önünde Necdet'in kafadan aşağıya döküyor. Hop Işık tekmeyi yiyor diğer dörtlü okulda devam. 

Bunlar da toplaşıp plan yapıyorlar Işık'ı okula nasıl geri aldırırız? Necdet müdürlükten düşsün falan filan. Konu o kadar sarmadı ki gerçekten. Çok zorlama olmuş bi kere. Veeee ilk sezon sevdiğim Işık karakterini hem çok az gördük hem de itici buldum. Karakter bazlı incelemeye geçelim o zaman konu açılmışken :) 


Işık çok antipatikti ya. Aşırı gıcık sevimsiz birisine evrilmişti. Okuldan atılınca otomatik yükleniyordur bünyeye belki bilemiyorum. Sinan'la ilişkilerinin yüzeyselliği de çok fazla geldi bana. Belki lise öğrencisi ne olabilir başka denilebilir ama yine de Sinan senin için arkadaştan fazlası ise evsiz kaldığını falan bi şekilde anla yaniii. 

Sinan... Ah Sinan üzümlü kekim... Bu sezon hiçbir karakterin değişimini sevmedim galiba ya. Sinan'a dair tek sevdiğim şey sonunda Uraz'ı görmekti. Bu kadar intihara meyilli bir insanı neden kimse fark etmiyor mesela? Hayatı sevmeyen (hayatta sevdiği tek şey Işık mesela o bile fark etmiyor), depresif bu insanın başına geleni bir tek Kemal Hoca fark ediyor. O napıyor peki? HİÇBİR ŞEY!

Konu apayrı olsa da izlerken aklıma 13 Reasons Why geldi. Hani orada Hannah rehberlik hocasıyla gidip konuşuyordu ama yardım istemediği için adam yardım etmemişti. Sonrasında Hannah intihar etmişti... Yardım etmek için yardım çığlığı duymanıza gerek yok. Yardım çığlığını görebilirsiniz de! Beni çok rahatsız etti bu detay! Orada mahvolmuş bir LİSE ÖĞRENCİSİ görüyorsun. İdareye haber vermek, ailesiyle konuşmaya gitmek, gerçekleri öğrenmek gibi bir durum yok. Cool cool bekleyen bir hoca var. Bu değil gerçekten ya bu değil yani. 

Konusu geçmişken Kemal'e gelelim. Bu kadar toksik bir insan olabilir mi ya. Tam konuşma özürlüsü bir herif. Asla konuşmayan, sakince duran, soru sorduğunda sana aynı soruyu tekrar edip tekrar soran, "Sen öyle diyorsan"dan fazlasını söyleyemeyen toksik bir insan. İki kelam et, bir yorum yap değil mi? 

Burcu'nun da Kemal'den bir farkı var mı? Hayır Burcu daha da toksik. Konuşması, anlaşması bu kadar zor bir insan olamaz. Yok ya Burcu hakkında konuşmak istemiyorum. 

Kerem... Kerem'in karakter değişimini çok sevdim. Çok tatlı minnoş bir insana evrilmiş. Düşünceli halleri Eda'ya verdiği kıymet çok tatlıydı. Eda'nın toksik ( bu kelimeyi yeni mi öğrendin be kızım Gökçe) halleri olmasaydı birbirlerini başarıya taşıyamazlardı belki... Hayat beeee dedirtiyor işte bu anlar izleyiciye ya. Üzücü ama bir o kadar gerçek. Ay ama hepsinin üniversiteyi kazanabilmesi biraz şov değil miydi? Neyse akıllı çocuklarmış işte. 

Osman'ın aşık olmaya başladığı anlar müthiş tatlıydı ya. Hele şu sahnee müthişti :) 




Toparlayalım; 

Dizide iki sezondur sürekli vandalizm işleniyor. Işık-Sinan aşkı bu sezon bana geçmedi. Tuba Ünsal için yine diyorum yok olmamış. Mert Fırat diye diye adamı 2. sezona getirmişler :) Uraz'ın Sinan olmasını sevdim. Osman'ın fındıktan vazgeçmesi çok tatlıydı. Elif ve Osman'ı bu şekilde bitirmek neden peki? Özgür Foster ne alaka? 




5 Mayıs 2021 Çarşamba

Ruhun ilacı nerede saklı?

Sağlıklı olmak ne demektir? Sadece bedenen hissettiğimiz güç müdür? Bedensel, zihinsel ve ruhsal olarak kendimizi iyi hissettiğimizde bunun genel adına sağlık diyebiliriz. Çünkü bildiğiniz gibi hastalık sadece bedende gözüken şekilde olmuyor. Zihnimiz ve ruhumuz sağlıklı hissetmemiz hatta ve hatta sağlıklı olabilmemiz konusunda çok ciddi öneme sahip.

Zihnimiz iyi hissederse ruhumuz iyi hisseder. Eğer ikisi de iyi hissediyorsa bedenimiz de iyi hisseder. Bir bakıma olumlu bir domino dizilişi diyebiliriz. Aynı şekilde yıkıcı olduğunu da söylememe gerek yok sanırım.



Ruhunuzu besleyen birkaç aktivite düşünün. Benim direkt aklıma gelenler müzik dinlemek veya sahilde yürüyüş yapmak. Denizin kıyısında oturduğunuzu ve denizin çarşaf gibi önünüzde süzüldüğünü hayal edin. Gökyüzü turuncuya boyanmış ve güneş batmak üzere. Kuşlar havada süzülüyor. Bu kısa hayali yazarken bile içime huzur doldu. Bu anı gerçekte gördüğünüzde içinizde oluşan o güzel his var ya işte o ruhsal sağlığınızın sesi. Ruhunuz içerden çığlık atıyor ve o güzel anı kucaklıyor.

Ya da sevdiğiniz bir hayvanı düşünün. İnsanı ne kadar da rahatlatan bir his öyle değil mi? Zihninizi boşaltıyor anda kalmanızı sağlıyor. Başka hiçbir şey düşünmüyorsunuz bir kedinin bir köpeğin başını okşarken. İşte bu da ruhsal sağlıktır.

Peki ruhsal sağlığımızı nasıl koruyacağız veya nasıl iyi hissetmeye başlayacağız? Kaygılar, üzüntüler, hayatımızda olan kötü veya belirsiz olaylar halen var. Ben iyi şeyler düşününce onlar yok mu olacaklar? Peki ben bu durumdan nasıl bir kaçış sağlayacağım veya gerçeklikten mi kaçacağım? Hayal alemine mi gireceğim nasıl olacak da ben şu an bu yaşımda iyi olmayan ruh sağlığımı düzelteceğim?

Öncelikle genel bir düşünce ortaya koyalım ne dersiniz? Hayatında kötü giden bir olay var. Bu senin tüm gününü hatta günlerini etkiliyor. Yataktan çıkmak istemiyorsun, yemek yemiyorsun. Hayat enerjini kaybetmişsin diyelim. Önce şuna bakmalıyız. “Benim bu olayda veya bu olayın bu sürecinde değiştirebileceğim bir şey var mı? Ben ne yapabilirim? Benim şu an kendimi kötü hissetmemin bu duruma katkısı ne?” Cevabın “Yapabileceğim hiçbir şey yok.” şeklindeyse o zaman ortada tek bir seçenek kalıyor.

Kendini toparlamak.

Ruhunu dinlendirip zihnini boşaltıp kendini iyi hissetmeye çalışmalısın. Belki zor belki çok çok zor. Ama inan bana senin hayatını, senin zihnini senden başka kimse tam anlamıyla tatmin edemez. Yapacağın her şey şu anına şu gününe katkı sağlayacak.



Fakat bazen kaçırdığımız ince bir çizgi olduğunu düşünüyorum. En azından kendimde ve çevremde gördüğüm durum bu şekilde. Son yıllarda elimizden de gözümüzden de düşmeyen/düşemeyen bir şey var. Telefonlarımız. O kadar yapışık yaşıyoruz ki... Gözlerimiz=Telefonlarımız olmuş durumda ve bu o kadar acı ki. Bir de işin içine sosyal medya girince ipler tamamen kopuyor. Şimdi size bir örnek vereceğim ve bakalım kendinizi bu örnekte görebiliyor musunuz?

Instagram’da bir sürü influencer, ünlü, oyuncu sayfalarını takip ediyoruz. Ve yaşantılarını o kadar benimsiyoruz ki, gerçek hayata dönüp baktığımızda belki çok azına belki fazlasına sahibiz ancak girdiğimiz o psikolojik savaş bence bizi yıpratıyor. Sadece takip ettiğimiz tanımadığımız insanları bir kenara bırakalım. Tanıdığımız kişilere veya arkadaşlarımıza baktığımızda da herkes bir yarışa girmiş vaziyette. En mutlu, en eğlenen, en iyi yemeği en iyi yerde yiyen, en çok spor yapan, en çok film izleyen, en çok eğitime katılan, en çok ders çalışan… Gerçek hayata döndüğümüzde yaşadığımız o hissi hatırlıyor musun? Elinden telefonu bıraktığında içini kaplayan o simsiyah karanlık hissi. YETERSİZLİK.



Peki sence bu yetersizlik bizi nasıl etkiliyor? Girdiğimiz bu savaş bizi hasta ediyor belki bedenen değil ama ruhsal olarak yıpratıyor. Yarışa sokuyor. Ruhsal ve zihinsel olarak bitiriyor. Birden fazla iş için koşturmaya başlıyoruz ve hiçbirine yetişemiyoruz.

Peki bu yetersizlik neye sebep olacak? Sağlığımızı etkileyecek çünkü stresin bozduğu şeyler aslında en başta saydığım 3 şey: beden, zihin ve ruh.

Belki de sen bunları tamamen aşmış birisindir. Ve bu olaylar seni hiç mi hiç etkilemiyordur. Ama etkilediğini bildiğim bir sürü insan var.

Olay aslında yine aynı yere çıkıyor. Ruhunu besle ki zihnin doysun. Zihnini besle ki ruhun doysun. Her ikisini de besle ki bedenin doysun.

Her anlamda sağlıkla kalman dileğiyle…

 


28 Nisan 2021 Çarşamba

Fatma | Netflix Dizi İncelemesi




Tam da taze taze diziyi bitirmişken hemen yorumlamak istedim. FATMA. Temposuyla asla sıkmayan bir yapımdı. Ben izlerken kafamda Bir Başkadır’la kıyasladım. Ve o diziyi hiç sevmemiştim. Fragmanını ilk izlediğimde Fatma için de aynısını düşünmüştüm fakat beni şaşırttı. Hikayesini çok sevdim. Karakter gelişimini yerinde buldum. Oyunculuklara diyecek lafım yok. Burcu Biricik döktürmüş. Birbirinden değerli oyuncular görüyoruz dizinin her bir farklı bölümünde.

Fatma küçükken cinsel istismara uğramış ve bunun üzerinde bıraktığı etkiyi tahmin edersiniz ki atamamış. Köyden birisiyle evlenmiş ve bir çocuğu olmuş. Çocuğu Oğuz otizimli bir çocuk ve buna bir şifa bulmak istediği için ısrarı üzerine İstanbul’a taşınıyorlar. Oradaki İsmail’i ilk başta Zafer’in abisi sandım. Adamdan iğrenme geliyor adını anınca bile. İstanbul’da İsmail ve karısı Kadriye’nin evinin bahçesine ev yapıyorlar. Derme çatma kömürlük gibi bir ev. Zafer de pis işlere bulaşıyor ve patronu Bayram’ın isteği üzerine bir başkasının yerine hapse giriyor. Bir başına kalan Fatma canı ciğeri oğluyla beraber gündeliğe gidiyor.



Ha bu arada Fatma’nın bir kız kardeşi var ismi Emine. Yeni adıyla Mine. Emine ve Fatma yıllardır ne görüşüyor ne konuşuyor. Anladığım kadarıyla Fatma küçükken ahırda tecavüze uğradığı sırada kardeşi bu olanları görmüş. Daha sonra hiç konuşmamışlar. Fatma pazarda Zafer’e görüp de konuşmayanda suç’ derken Emine’yi kastetti diye anladım.

Bir gün Fatma kardeşinden oğlu Oğuz’a bakmasını istiyor fakat Emine kabul etmiyor. O gün sokakta yürürken Oğuz karşı kaldırıma geçmek istiyor ve olan oluyor. Araba çarpıyor. Ki aslında son bölümde gördüğümüze göreyse Fatma telefonla konuşurken fark etmeden oğlunu itiyor. Oğluna çarpan kişinin tabii ki zengin bir ailesi ve onların da holdingi var. Bir şekilde paçayı sıyırıp dosyayı kapatıyorlar. Zafer gereksizine de kan parası teklif ediyorlar. E adam da kabul ediyor. Zaten hiç oğlunu sevmemiş bir biyolojik babaymış.



Biz Fatma’nın Zafer’i aramasını izliyoruz aslında. Zafer hapisteyken oğlunun öldüğünü öğrenemez onu buna söylemeliyim diye oradan oraya koşturan bir Fatma var. Adam çoktan hapisten çıkmış, kayıplara karışmış, parayı alıp yemiş.  Fatma’da kocasını ararken onun patronu Bayram’dan gidip iş istiyor ve çeşitli işlerde part-time olarak çalışmaya başlıyor. Bir gün Bayram’ın açık duran kasasından onun silahını alıyor ve işler buradan sonra kopuyor. İzlerken benim aklıma alakasız gelen şey neydi biliyor musunuz? Hani Game of Thrones’da sürekli ana karakterler her bölüm ölüyordu ya. Bu da mı öldü? Yine mi biri ölüyor falan diyorduk. İşte tam olarak o tadı aldım ben bu diziden. Fatma deneyimsiz, saf bir insanken bir anda seri bir katile dönüşüyor.

Aslında bir yandan da birisine zarar vermenin ne kadar kolay olduğunu ve tamamen normal gözüken bir insanın nasıl polisleri dört döndürdüğünü görüyoruz. Ay ama polisler de kör gibiydi gerçekten. Benzinlik sahnesinde karısına şiddet uygulayan bir adam var gözüküyor yanında ve polis ikisinin de kimliğine bakmadan yolcu ediyor. Saçma. Eve cenaze için geldiğinde polise kollarını uzatıyor, polis geçip gidiyor. Bilmiyorum pek sağlam değildi polislerin alt hikayesi bence. Ayrıca yıl olmuş kaç her yerde kameralar var yine de kadını kimse fark etmiyor. (Küçücük bir çocuğun aksine.) 



En son sahnede Fatma’nın çocuğunu ittiğini fark etmesiyle sarsıldığını gördük ve intihar etmeye kalktı. İntiharında başarılı oldu mu olmadı mı bilmiyorum. Batman vs Superman’in sonunda hani Superman ölüyordu ve en son tabutundaki toprak titriyordu ya ona benzettim. Fatma’nın 2. Sezonu olacak mı göreceğiz. Olursa kesin izlerim ama bence tek sezon da yeterli olur.

Polis memurunun Fatma’ya sorduğu bir soru vardı. “Ne işin var senin bu adamla?” diye “Temizlik” cevabı veriyor ya hani çok hoşuma gitti ve güldürdü beni. Bu arada önermeden geçersem hatrım kalır. Paul Cleave’in Temizlikçi adında bir romanı var. Bu kitapta bir polis merkezinde temizlikçi olarak çalışan bir adamın hikayesini okuyoruz. Kesinlikle bakmanızı tavsiye ederim.


NOT: Bu bir Netflix dizisi ve tüm bölümler aynı anda yayınlandı. Buna rağmen her bölümün başında kısa bir özet olması çok manasız ve saçmaydı. 

NOT 2: Dizide eleştirecek pek bir şey olmadığı için biraz özet biraz spoiler ortaya karışık oldu. :)

11 Mart 2021 Perşembe

Demir Altın - Pierce Brown | Kitap Yorumu

 


1,5 senedir kitaplığımda okunmayı bekleyen okumaya kıyamadığım caaaanım kitabım Demir Altın’ın yorumuyla karşınızdayım. Bitmesin diye yavaş yavaş okuduğum bu harika romanı biraz inceleyelim.



Spoilersız bi giriş yapmak isterim öncelikle. Bu kitap yorumuna tıkladıysanız eğer yazarın diğer 3 romanını da okuduğunuzu varsayıyorum. Hadi diyelim ki hiç haberiniz yok o zaman kısa bir bilgilendirme yapalım.



Pierce Brown’ın 2015 yılında bizlere kavuşturduğu Kızıl Yükseliş kitabını distopik bilim kurgu romanı olarak tanımlayabiliriz. İnsanlığın artık kendini aştığı uzaya yerleştiği ve kendini renk sınıfına böldüğü bir kast sisteminde işlerin ne derece yolunda veya ne derece karışık olduğunu görüyoruz. Kızıllardan Altınlara 14 farklı renk sistemine bölünen bu insanlık hem teknolojinin tüm fırsatlarını kullanmış hem de dibine kadar cumhuriyet sisteminden uzaklaşmışlar.


İsyan temalı, başkaldırma konularını işleyen sizi şok etkisine uğratacak kadar şaşırtan kitapları seviyorsanız KESİNLİKLE bu seriye başlamalısınız. Hep söylerim bir kere de size söyleyeyim: Bu seriyi keşke ben yazmış olsaydım. İşte bu öyle bir kitap serisi. Kitaplara ve yazara olan aşkım oldukça büyük o yüzden bu konuyu şu anlık es geçip asıl konumuza yoğunlaşmak istiyorum çünkü konuşacak çok şeyimiz var.

 

LYRIA-LYSANDER-EPRAIM-DARROW

Serinin 4. Kitabı diye tanıttığım bu kitap aslında yeni bir üçlemenin ilk kitabı. En son Sabah Yıldızı’nda Darrow’un Hükümdar’ı yenilgiye uğrattığını ve Cumhuriyeti kurduğunu okumuştuk. Demir Altın tam da bu olayın üstünden 10 yıl geçmesiyle başlıyor. Elimizde büyüyen karakterlerin hepsi birden 30 yaşında oluyor. Garipti. Her ne kadar cumhuriyeti kurmuş olsalar ve tüm renkler eşit artık renk farkı yok, armalar yok, tek devlet, tek millet, tek galaksi olayına girseler de 10 senede pek bi ilerleme kaydedememişler. Kısrak yeni Hükümdar olmuş tüm yetkilerini kısıtlandırmış ve bir meclis kurmuştu. Darrow ise demir yağmurlardan demir yağmurlara koşuyor evinde çoluğuyla çocuğuyla vakit geçirmek yerine halaaa savaş peşinde. Neyseee…

Özet geçmemeye karar verdim. Dan dan yazıcam arkadaşlar. Spoiler yemek istemeyenlerle kitabı okuduktan sonra burada tekrar buluşabiliriz.

Öncelikle bu kitap diğer kitaplardan farklı olarak çoklu anlatıcı üslubuyla yazılmış. Bunu hem sevdim hem sevmedim. Sevdim çünkü diğer karakterlerin iç dünyasını görmüş olduk. Epraim, Lysander, Lagolos’lu Lyria ve tabii ki Lykos’lu Darrow/Azrail ağzından okuyoruz bu kitabı.

DARROW

Sevmeme sebebim ise çok açık ve net. Darrow’u özledim. Darrow’un aklının derinliklerinde kaybolmak, yaptığı akıl oyunlarını görmek veya bulmaya çalışmak diğer 3 kitapta beni en çok heyecanlandıran şeylerden birisiydi. Ama bu kitapta normale oranla o kadar az Darrow okuduk ki bu beni bi miktar üzdü.

Ayrıca bu kitabın başka bir yöne doğru kaydığının farkındayım. Yazar bizi bir şeylere hazırlıyor ve bence Dark Age kitabında daha çok şaşırmamızı sağlayacak. Fakat ben Demir Altın’da diğer kitaplara nazaran daha az şaşırdım ya da şöyle söyleyeyim daha az ters köşe vardı. Beklemediğim 2 ölüm gerçekleşti. Hala spoiler yoktur diye okumaya devam ediyorsan bomba bir spoiler geliyor hazır ol sevgili okuyucu. Cassius Au Bellona ölüyor. Ve öyle bir ölüyor ki şaka sanıyorsunuz. Neden neden öldürdün onu diye duvarları yumrukluyorsunuz. Çünkü bence çok boş ve anlamsız bir şekilde duygu yoğunluğunun çok az olduğu bir anda öldü. Biz 4 kitaptır bu adamı okuyoruz. Hem sevdik hem nefret ettik sonra yine sevdik. Böyle bi ölümü veya vedayı hak etmediğini düşünüyorum. Hadi bu kitapta Cassius ölsün bari demiş gibisin Pierce!

DARROW

Bu şekilde düşünmemin sebebi salak Lysander’ın bu olaya verdiği donuk tepki de olabilir. Tam “Cassius bir kahraman, kurtulacak bu olaydan” diyordum ki adam öldü.

DARROW

Lysander’ı okumayı sevdim. Onun akıllı oluşu ve tam ataları gibi saf bir altın oluşu hikayeye tatlı bir acılık katmıştı. Darrow’a olan düşmanlığı ise beni sinirlendirdi. Amaa yani burada hata kimde sizce? Çocuk Hükümdar’ın tek varisi Hükümdar’ı öldürüp torununu serbest bırakırken  yıllar sonra intikam için geleceğini düşünmediniz mi gerçekten ya???ALOO! Yani ilk kitapta zaten intikam için bunları yaşadık ve okuduk biz. Kötü insan değiliz bla bla… 5. Kitapta görücem ben kim kötü insan kim iyi insan. Kendi başınıza çok güzel çorap ördünüz gerçekten.

LYRIA

Kitapta Ragnar’ın adının her geçtiği yerde duygulanmam normal mi? Ve Sefi’nin bu kitapta bu kadar az rolde olmasını sevmedim. Etkisiz eleman olmasını hiç sevmedim. Dark Age’de bol bol okuyacağımıza eminim.

Epraim’i okumaya başlamadan önce benim Trigg’i kız sanmam ve erkek çıkması… Epraim ve çocuklar (Pax ve Electra) arasında geçen diyaloglar beni sesli bir şekilde güldürdü. Keyifle okuduğum güzel atışmalardı.

 

Aaaa az daha unutuyordum. Wulfgar’ın ölümü. Gerçekten tırnaklarımla yastıkları parçalamak istedim. Darrow’un böyle bir şey yapması ona olan saygımı 0.1 kadar azalttı. Hikaye gelişiminde buna gerek var mıydı diye düşünüp durdum. Pierce yaptıysa vardır bi bildiği değil mi?

Sabah Yıldızı’nı okurken aklımda hep Darrow’un ne kadar güçlü olduğu ve ne kadar doğru kararlar verdiğiydi. Ama bu hamleyle Pierce belki de Darrow’un %100 kahraman olmadığını ve onun da çok yanlış kararlar verebildiğini bizlere gösterdi. 

En sonda artık özlediğimiz Azrail’in gün yüzüne çıktığını gördük ve kitap bu şekilde bitti.

Pierce Brown ne yazarsa yazsın sevmemem mümkün değil gibi gözüküyor. Bu kitabı ilk kitap olarak düşünüp onu kafamda şekillendiriyorum ve 10/10 puanı veriyorum. O kadar derin ve büyük bir dünya ki burası okuması o kadar keyifli ki bir de üstüne izlemeye kalksak kalp krizinden giderim gibi geliyor. Film olacak haberleri çıktı ardından dizi olacak haberleri çıktı. Tek isteğim hayal kırıklığına uğramamak ve bu muhteşem eserlerin düşük bütçeli işlerin malzemesi olmaması.

 

PIERCE BROWN

Benim söyleyeceklerim bu kadar. Dark Age’i büyük bir beklentiyle bekliyorum. Ve sevgili Pegasus Yayınları HURRY UP! 

Serinin masa oyunu çıktı arkadaşlar. Merak edenler için link bırakıyorum.

https://stonemaiergames.com/games/red-rising/








24 Ocak 2021 Pazar

Fate: The Winx Saga/ Winx Efsanesi: Kader - Dizi Yorumu

 


Bu inceleme yazısını yazmayı hiç düşünmemiştim aslında ancak kafamda o kadar çok şey birikti ki yazıp rahatlamak istedim.


İlk yarım saatini izlediğimde dedim ki bu dizi ÇÖP! Gerçekten devam etmek bile istemedim. Ama sonradan bi küçük merak etmedim değil. Sonuç olarak bir günde 6 bölümü izledim. Hiç ilerletmeden izledim diyemem ara ara bir şeyleri kaçırmış olabilirim ama eminim ki bu ne sizin umrunuzda ne de benim.



Açıkçası ben bildiğimiz Winx’in “Unrealistic Beauty Standards”larında olmasına çok okeydim. Dizide de koysaydınız mis gibi 5 kızı bayılarak izlerdik. En azından eleştirdiğimiz bir kısım ortadan kalkardı. Ama daha gerçekçi olsun diye alınan bu risk ı-ıh olmamış. Beni ne çekti ne de beni yakaladı. Ben dizilerde kendimi görmek için izlemiyorum hayattan kaçmak için dizi izliyorum. O yüzden normalleştirmeye Winx gibi içerikler için karşıyım. 


Ve spoiler olur mu bilemem ama dizide FLORA YOK arkadaşlar. En güzel, en tatlı, en mükemmel periyi diziye koymamışlar. DERDİNİZ NE? Herkesin Flora sandığı kız ise Flora’nın kuzeni Terra’ymış. Aman ne güzel aman ne güzel. Bir de ayrıca neden kilolu olan herkes komik veya geveze olmak zorunda!!!! Böyle özellikle yapıldığı belli olan algılar beni sinirlendiriyor. Veya neden bir siyahinin gay olma olasılığı üstünde duruluyor? Dizide farklılıkları temsil etsin diye koyulan 2 karakterin de birden çok farklılığı bir arada bulundurması zorunluluğu çok itici kaçmıştı. Cast sıkıntısı mı vardı? Farklı olan hep farklıdır çizgisinden çıkamamışlar.


Stella ve Sky saçmalığına ise diyecek söz bulamıyorum. Küçükken hiç mi Winx izlemediniz ya? Stella’nın gel git halleri, iyi mi kötü mü belli olmaz çizgisi rahatsız ediciydi. Ve üzgünüm ama oyuncu seçimleri ÇOK KÖTÜYDÜ! Dizideki tek güzel şey Bloom ve onun kızıl saçlarıydı.




Bilenleriniz vardır belki Bloom’u oynayan Abigail Cowen’ı Chilling Adventures of Sabrina ‘daki Dorcas olarak tanıyoruz zaten. Ki bence kendisi orada daha güzeldi.



Musa’dan da hiç hoşlanmadım. Aisha’yı da sevmedim. Dizinin konusunu da sevmedim. Beatrix’in güçlü bir peri olması çok hoşuma gitti. Ve kötü de olsa cidden sevdim. Gerçi biz alışığız kötü karakterleri sevmeye o yüzden sıkıntı yok. (Bknz: Negan) Sky’ın babasına “babam” diye hitap etmesine bi küçük şaşırdım. Adam ölmediği halde yıllarca saklanmış.



En sonda Bloom’un kanatlarının çıktığı sahne güzeldi orası da çabuk bitti. Ve dizide her şey hem o kadar hızlı hem de o kadar yavaş oldu ki açıkçası ben Bloom'un gücüne asla ikna olmadım. Nereden geliyor bu değirmenin suyu? Bloom'u geçin Stella'nın gücünü bile göremedik ya. Peki ya Terra'nın gücü? Yok asla olmamış bir diziydi. 



Dizi hakkında başka söylemek istediğim bir şey yok. Boş zaman dizisi bile değil. Merak ediyorsanız izleyin ama vaktinizi bu diziye ayırmanızı tavsiye etmem. Gidip Netflix’deki çizgi filmlerini izleyin en azından daha keyif vericiler.





 NOT: Küçükken Winx'de Flora'ydım. O yüzden daha da bi sevemedim diziyi zaten. Canım Flora... Siz hangi periydiniz? 

6 Ocak 2021 Çarşamba

Chilling Adventures Of Sabrina 4. Kısım Dizi Yorumu - Netflix Orijinal Dizisi

 




Hazır diziyi taze taze bitirmişken bu yorumu yapmak istedim. Veee evet arkadaşlar bu final sezonuymuş. Bunu son bölümün son dakikasını izleyince anlamam ise şahane! Olaylar bi şekilde dönecek düzelecek diye beklerken…



Neyse bu yazım baştan aşağı spoiler içermektedir. Diziyi izlemeyenlere bundan sonrasına devam etmemelerini öneririm. Ve şu an hangi çalma listesini dinliyorum biliyor musunuz? Cast of Chiling Adventures of Sabrina. Dizide oyuncuların söylediği o muhteşem şarkıları yaniiii.



Gerçekten nereden başlasam bilemiyorum. Beni tanıyanlarınız varsa bilir inanılmaz duygusal sulu göz birisiyim ancak Sabrina’nın sonu beni o kadar beklenmedik bir şekilde şaşırttı ki sonunda ağlayamadım bile. Şoka girdim diyebilirim. Yani nasıl olur da biter!!! Daha bir sürü şey vardı izlememiz gereken. Ancak hızlı bir şekilde sona hazırlandıklarını da anlayabiliriz bence. Çünkü anlamsız bir şekilde Nick geri döndü. Potansiyeli neydi? Aklı neredeydi? Ayrıca 3. Sezonu unutmuşum resmen neden ayrıldıklarını asla hatırlayamadım. Hatırlayanlar aşağıya yazarsa sevinirim.





Lilith manyak karısının Adam’ı öldürmesi peki! İçim kalktı o sahnede ya bebeeeeeek o bebek! O kadar saçma şeyler de oldu ki anlam bulmak zor. Tamam zaten dizi inanılmaz mantıklı değil kabul ediyorum.




Yaaaa ama eski halaları görmek hepimizin hoşuna gitmedi mi? Ben şahsen ba yıl dım. Harika bir tercihti. Halaları sadece bölüm sonunda görünce bi üzülmüştüm ancak 7. Bölümde neyse ki telafi edildi.




Peki Lucifer’e ne demeli ya? Flash Tv Lucifer! Kötülüğün bu kadar az yakıştığı biri… Ne bileyim pek sevdiğim biri değildi. Çünkü bence hikayelerini ve arkalarında yatan sebepleri az veriyorlardı. Sabrina Morningstar da onun kızıyken neden Spellman’a karşı bir nefreti vardı mesela? AYNI KİŞİLER ALOOOOO?




Calliban’ı izlemek ne kadar güzel olsa da sadece konuşmazken güzeldi ama bence Sabrina’ya karşı ciddi hisleri vardı ben şahsen buna inandım.




Ya ama gerçekten diziyi neden böyle bitirdiler ya? Sabrina neden öldü? Hep bi fedakarlık yaparak mı öldürmeyi planlamışlardı acaba? Nick’in ardından ölmesi pekii! Bu kadar aşık mıydın Sabrina’ya?


Roz hangi ara tuhaf kardeşlerin üyesi oldu peki?




Veee dizide cesurca işlenen kanlı sahneler beni benden aldı. Ekranı veya gözlerimi kapattığım çok an oldu.




Her ne kadar Nick’i çok sevsem de Harvey çok tatlıydı. Onunla Sabrina bir bütün gibi değiller miydi ya? Tatlı Harvey yine gitti bir cadı buldu. Bu arada Robin’in de tatlı olduğunu düşünüyorum. Hele o sesiiiiiii. Cehennem kapıları önünde söyledikleri o şarkı WOOOWW sesi mükemmeldi.




Dizinin genel olarak şarkılarını güzel buldum. E tüm oyuncuların da beklendiği gibi sesleri güzeldi. Diziyi keyifli bir hale getirdiler söyledikleri şarkılarla. Dizi hakkında pek olumsuz bir yorumum yok. İzlemesi keyifli bir diziydi. Sıkmadan konuları hızlı hızlı işlediler.

 


NOT: Riverdale son sezonda gördüğümüz 2 manyak oyuncuyu 7. Bölümde görmek hoşuma gitti. Ömürleri kısa süreli olsa da evrenlerin aynı olması tatlı, güzel bir ayrıntıydı.