28 Nisan 2021 Çarşamba

Fatma | Netflix Dizi İncelemesi




Tam da taze taze diziyi bitirmişken hemen yorumlamak istedim. FATMA. Temposuyla asla sıkmayan bir yapımdı. Ben izlerken kafamda Bir Başkadır’la kıyasladım. Ve o diziyi hiç sevmemiştim. Fragmanını ilk izlediğimde Fatma için de aynısını düşünmüştüm fakat beni şaşırttı. Hikayesini çok sevdim. Karakter gelişimini yerinde buldum. Oyunculuklara diyecek lafım yok. Burcu Biricik döktürmüş. Birbirinden değerli oyuncular görüyoruz dizinin her bir farklı bölümünde.

Fatma küçükken cinsel istismara uğramış ve bunun üzerinde bıraktığı etkiyi tahmin edersiniz ki atamamış. Köyden birisiyle evlenmiş ve bir çocuğu olmuş. Çocuğu Oğuz otizimli bir çocuk ve buna bir şifa bulmak istediği için ısrarı üzerine İstanbul’a taşınıyorlar. Oradaki İsmail’i ilk başta Zafer’in abisi sandım. Adamdan iğrenme geliyor adını anınca bile. İstanbul’da İsmail ve karısı Kadriye’nin evinin bahçesine ev yapıyorlar. Derme çatma kömürlük gibi bir ev. Zafer de pis işlere bulaşıyor ve patronu Bayram’ın isteği üzerine bir başkasının yerine hapse giriyor. Bir başına kalan Fatma canı ciğeri oğluyla beraber gündeliğe gidiyor.



Ha bu arada Fatma’nın bir kız kardeşi var ismi Emine. Yeni adıyla Mine. Emine ve Fatma yıllardır ne görüşüyor ne konuşuyor. Anladığım kadarıyla Fatma küçükken ahırda tecavüze uğradığı sırada kardeşi bu olanları görmüş. Daha sonra hiç konuşmamışlar. Fatma pazarda Zafer’e görüp de konuşmayanda suç’ derken Emine’yi kastetti diye anladım.

Bir gün Fatma kardeşinden oğlu Oğuz’a bakmasını istiyor fakat Emine kabul etmiyor. O gün sokakta yürürken Oğuz karşı kaldırıma geçmek istiyor ve olan oluyor. Araba çarpıyor. Ki aslında son bölümde gördüğümüze göreyse Fatma telefonla konuşurken fark etmeden oğlunu itiyor. Oğluna çarpan kişinin tabii ki zengin bir ailesi ve onların da holdingi var. Bir şekilde paçayı sıyırıp dosyayı kapatıyorlar. Zafer gereksizine de kan parası teklif ediyorlar. E adam da kabul ediyor. Zaten hiç oğlunu sevmemiş bir biyolojik babaymış.



Biz Fatma’nın Zafer’i aramasını izliyoruz aslında. Zafer hapisteyken oğlunun öldüğünü öğrenemez onu buna söylemeliyim diye oradan oraya koşturan bir Fatma var. Adam çoktan hapisten çıkmış, kayıplara karışmış, parayı alıp yemiş.  Fatma’da kocasını ararken onun patronu Bayram’dan gidip iş istiyor ve çeşitli işlerde part-time olarak çalışmaya başlıyor. Bir gün Bayram’ın açık duran kasasından onun silahını alıyor ve işler buradan sonra kopuyor. İzlerken benim aklıma alakasız gelen şey neydi biliyor musunuz? Hani Game of Thrones’da sürekli ana karakterler her bölüm ölüyordu ya. Bu da mı öldü? Yine mi biri ölüyor falan diyorduk. İşte tam olarak o tadı aldım ben bu diziden. Fatma deneyimsiz, saf bir insanken bir anda seri bir katile dönüşüyor.

Aslında bir yandan da birisine zarar vermenin ne kadar kolay olduğunu ve tamamen normal gözüken bir insanın nasıl polisleri dört döndürdüğünü görüyoruz. Ay ama polisler de kör gibiydi gerçekten. Benzinlik sahnesinde karısına şiddet uygulayan bir adam var gözüküyor yanında ve polis ikisinin de kimliğine bakmadan yolcu ediyor. Saçma. Eve cenaze için geldiğinde polise kollarını uzatıyor, polis geçip gidiyor. Bilmiyorum pek sağlam değildi polislerin alt hikayesi bence. Ayrıca yıl olmuş kaç her yerde kameralar var yine de kadını kimse fark etmiyor. (Küçücük bir çocuğun aksine.) 



En son sahnede Fatma’nın çocuğunu ittiğini fark etmesiyle sarsıldığını gördük ve intihar etmeye kalktı. İntiharında başarılı oldu mu olmadı mı bilmiyorum. Batman vs Superman’in sonunda hani Superman ölüyordu ve en son tabutundaki toprak titriyordu ya ona benzettim. Fatma’nın 2. Sezonu olacak mı göreceğiz. Olursa kesin izlerim ama bence tek sezon da yeterli olur.

Polis memurunun Fatma’ya sorduğu bir soru vardı. “Ne işin var senin bu adamla?” diye “Temizlik” cevabı veriyor ya hani çok hoşuma gitti ve güldürdü beni. Bu arada önermeden geçersem hatrım kalır. Paul Cleave’in Temizlikçi adında bir romanı var. Bu kitapta bir polis merkezinde temizlikçi olarak çalışan bir adamın hikayesini okuyoruz. Kesinlikle bakmanızı tavsiye ederim.


NOT: Bu bir Netflix dizisi ve tüm bölümler aynı anda yayınlandı. Buna rağmen her bölümün başında kısa bir özet olması çok manasız ve saçmaydı. 

NOT 2: Dizide eleştirecek pek bir şey olmadığı için biraz özet biraz spoiler ortaya karışık oldu. :)